230Strengere eisen RVS ophangconstructie zwembaden

15-10-2013
In samenwerking met de RECRON willen wij u informeren over de recentelijke wijziging in de verplichting om als eigenaar van een overdekte zwemaccommodatie te voldoen aan de NCC “Praktijkrichtlijn voor inspectie en onderhoud van ophangconstructies, bevestigingsmiddelen en voorzieningen in overdekte zwembaden” uit 2004. In deze richtlijn wordt gesteld dat u uw zwembaden dient te inspecteren op de aanwezigheid van niet-resistent RVS, dit bij aanwezigheid dient te vervangen of jaarlijks op de aanwezigheid van corrosie door een externe partij te laten controleren. Hierop wordt gehandhaafd door de gemeente, op basis van het Bouwbesluit.

Het Ministerie van BZK heeft door TNO onderzoek laten uitvoeren naar RVS, mede naar aanleiding van een aantal ongevallen. De resultaten zijn te vinden in dit rapport . Dit rapport werd op 30 september aan de 2e Kamer aangeboden. In het rapport wordt de controlefrequentie verhoogd naar iedere 6 maanden, mocht in het zwembad niet-resistent RVS aanwezig zijn.

Voor de duidelijkheid luidt de nieuwe richtlijn:
- Laat uw zwembaden inspecteren op de aanwezigheid van niet-resistent RVS.
- Indien niet-resistent RVS aanwezig is, luidt het advies dit te vervangen.
- Indien niet wordt vervangen, dient u iedere 6 maanden op de aanwezigheid van corrosie door een externe partij te laten controleren. Hierop wordt gehandhaafd door de gemeente, op basis van het Bouwbesluit. Alleen als u deze richtlijn volgt, voldoet u aan de bouwregelgeving.

Bijlagen:
TNO rapport RVS 2013
Kamerbrief Veiligheid RVS zwembaden 30-09-13

‹‹ Terug naar het overzicht