230Caribabad Gorinchem in bezit van Keurmerk Veilig & Schoon

14-03-2013
In het Caribabad werd vrijdag 8 maart 2013 een bescheiden feestje gevierd. Alle 30 medewerkers hebben onder aanvoering van bedrijfsleider Arnoud van Heumen anderhalf jaar gewerkt aan tal van verbeterpunten op 'schoon, heel en veilig' om te voldoen aan het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Zwembadkeur.

Kwaliteitscoördinator Mariska Hol kwam na de geslaagde controle, het keurmerk met de bijbehorende bordje en vlag uitreiken aan directeur Rob Koster van de Stichting Sportaccommodaties Gorinchem (SSG).

Wethouder Jack Oostrum is trots op het Caribabad. Oostrum: "In Nederland stikt het van allerlei regelgeving. Het Keurmerk Veilig & Schoon komt vanuit de branche zelf, zodat zwembaden met één bordje kunnen laten zien 'we voldoen aan al die regels' en 'hier wordt meer geboden dan alleen zwemlessen en recreatie'. Het belangrijkste is echter dat het nu bij alle medewerkers tussen de oren zit en zij allemaal alert zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.'' Rob Koster kan daarover meepraten. Koster: "We hebben in zes jaar tijd drie bijna-verdrinkingen gehad. Dan wordt onze organisatie meteen door inspecteurs aangepakt. Maar in feite hebben we geluk gehad dat toen telkens onze mensen fantastisch gereageerd hebben."

Volgens wethouder Oostrum een goede reden om vooral niet op veiligheid te bezuinigen. De gemeente stopt wel met de financiering van schoolzwemmen. Oostrum: "Leren zwemmen is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van ouders. Er is nu overleg met scholen en Gorinchem Beweegt om te kijken of schoolzwemmen toch gehandhaafd kan worden, maar dan met inzet van ouders. Wij springen alleen nog bij voor minder draagkrachtigen.'' De mensen van het Caribabad zijn met het behalen van het Keurmerk Veilig & Schoon eigenlijk helemaal nog niet klaar. De kunst is nu het te behouden. En er wordt aan nieuwe projecten gewerkt. Het bad bestaat volgend jaar 25 jaar. Het dak op de accommodatie is aan vervanging toe. "Onze missie is 'groen','' zegt Rob Koster. ,"We willen duurzaam en energiezuinig worden. Op het nieuwe dak komen waarschijnlijk geen zonnepanelen, maar wel een geïntegreerd kanalenstelsel voor verwarming. Daar zijn we nu plannen voor aan het uitwerken. En in de toekomst gaan we ook werken aan andere verbeterplannen.''

Het Caribabad maakt zich nu eerst op voor het zomerseizoen. In de tweede week van april zal alles daarvoor klaar zijn. Het bad rekent zowel bij slecht als bij goed weer op veel bezoekers uit Gorinchem en wijde omgeving. Het verzorgingsgebied is 120.000 inwoners groot. Vorig jaar kwamen er 312.000 bezoekers. Het Caribabad prijkt op het Top-10 lijstje van de provincie Zuid-Holland.

(Bron: De Stad Gorinchem)

‹‹ Terug naar het overzicht